miércoles, 24 de octubre de 2012

ARRIBA LA FIRA DE LA LLET A VILOBÍ D'ONYAR


LA PRIMERA FIRA DE LA LLET 

Cartell de la Fira de la Llet de Vilobí
Sempre hi ha una primera vegada per tot, i la Fira de la Llet a Vilobí d'Onyar no n'és una excepció! Durant aquest cap de setmana es va celebrar aquesta primera edició de la Fira de la Llet, acompanyada per pluja i un temps no massa favorable, cosa que no va impedir a la gent gaudir d'una bona estona i fer algunes de les activitats programades.
La organització era bona i la fira estava dividida per diferents seccions, una de les més visitades i agradables, la dels animals on grans i petits van poder tocar vaques, vedells i fins i tot burros.
La gent la va acollir amb gran optimisme ja que la presència dels protagonistes de la fira, mai està de més.


Vaques reals, diumenge al matí

Un altre dels llocs destacats fou el centre del poble, que va adoptar un aspecte firal per acollir les parades. De relacionades amb el món lleter hi havia les tres marques patrocinadores de l'esdeveniment: Ato, Llet Nostra i Llet Pasqual, amb la presència d'altres llocs com distribuidors oficials o botigues ecològiques.

Pablo a la parada de formatges La Balda
Un dels participants que s'estrenà a la fira fou en Pablo, representant dels "Formatges artesans La Balda" que acaben de incorporar-se al mercat i esperen fer-se un forat dins de la província gironina. De formació francesa, opinen que a la nostra societat encara li queda molt per fer i descobrir d'aquest producte. Només cal veure les dades, 24kg per persona és el que consumeix un francès de mitjana, un català, no arriba a 10kg.
Malgrat tot sembla ser que els darrers anys s'ha augmentat la popularitat del producte, sobretot combinat amb el ví i és per aquest motiu que joves emprenedors començen aposten per nous negocis en busca d'una mica de sort i bones vendes.


Productes lactis naturals produits per una masia
 
Un altre put clau de la fira van ser els productes naturals i ecològics, que tot i no tenir massa representació de parades en quant a quantitat les que hi havien van oferir els seus productes a un bon preu. Una de les marques que va tenir representació a través de la parada de la botiga "Agrocultura" fou la granja gironina Selvatana, que els darrers anys ha estat produint llet i iogurt ecològic.

Concurs de flams, els primers postres del matí
La fira va apostar també per moltes activitats diverses com xerrades sobre el sector lleter, diversos àpats, concursos, concerts, projeccions d'audiovisuals i exposicions. També es van fer dos concursos significatius. El de flams va ser un d'ells, on els participants havien de presentar flams naturals fets amb 1 litre de llet. Hi va haver premi per degustació i presentació.

Un altre concurs que també va agradar molt va ser el de munyir a mà, on cada participant tenia un minut per demostrar les seves qualitats com a lleter.
En general s'ha de calificar la fira de productiva i s'ha cal felicitar al poble per muntar per primera vegada un esdeveniment tan agradable. De cara als propers s'espera que es vagi incrementant la participació per part de la gent i que augmentin les parades, sobretot les de productes lactis que encara no han descobert tal esdeveniment.

La més petita munyint la vaca de Llet Nostra
 

viernes, 19 de octubre de 2012

INAUGUREM LA TARDOR AMB CARBASSES

XIV FIRA DE LA CARBASSA
 
Carbasses de decoració en una de les parades
Aquest any estreno el blog amb un esdeveniment que ha tingut lloc aquest passat cap de setmana a Esponellà, un poble de la província de Girona. S'anomena la Fira de la Carbassa, i aquest any ha complert la seva 14 ena edició. La veritat és que com a esdeveniment és totalment recomanable i sembla que la resposta de la gent és millor any rere any.
Què podem trobar a la fira? El producte estrella per suposat és la carbassa en tots els seus diferents tipus. Les carbasses són aliments antioxidants per excel·lència. Els antioxidants permeten la neutralització dels radicals lliures, i la seva perniciosa influència sobre la salut humana en ser capaços de produir nombroses malalties per degeneració de les cèl·lules, a més de ser tan saludables per la salut tenen un gust molt bò i podem fer nombros plats amb elles. Tampoc hem d'oblidar que se'ns presenta de diverses maneres, una de les més famoses: el cabell d'àngel.
 
Concurs de carbasses
La veritat és que l'ambient de la jornada va ser molt animat i no va faltar ni el producte, ni les ganes de la gent en participar d'alguna manera en l'esdeveniment. En primer lloc hi havia el concurs de carbasses, on tant gent local com de fora podien presentar les seves carbasses més grans per intentar guanyar els premis en metàlic. Tot i que degut la crisis s'han hagut de reduir la quantitat d'aquests (avans hi havia tres premis locals i tres de fora, ara en són dos per les dues categories) la participació va ser alta. Les carbasses més destacades per el seu pes van ser les que oscilaven entre 300 i 200kg, obviament van ser també les que es van emportar els premis més grans.
 
Els més petits intentant elaborar els fanalets
Un altre activitat que va tenir molt d'èxit van ser els tallers per els grans i petits. Un exemple n'és el taller de fanalets de carbassa que es va dur a terme durant tot el matí de dissabte.
No podem oblidar que les carbasses tenen un significat màgic a diversos països, relacionats amb el tema del Halloween i les bruixes.
 
Els tallers es van anar fent durant tot el cap de setamana, però també hi van haver altres activitats complementàries  com algunes xerrades i fins i tot la presència d'una orquestra formada per en Sedó i l'Adrià García d'allò més peculiar, on tots els instruments estàn fets amb carbasses.
 
 
 

Tastets de carbassa proposats per la organització
Un altre aspecte que la fira va tocar de prop va ser la gastronomia, centrada basicament en aquest producte. Moltes parades van proposar receptes a base de carbassa com cremes, pures o pastissos. La Montse, una de les propietaries d'una de les parades explica la seva visió del producte: "La visió de la carbassa ha anat canviant molt al llarg dels darrers anys. Avans era considerat un menjar de pobres però ara sembla que la gent ho utilitza més en plats com poden ser els chips o les diverses cremes que s'elaboren". També comentà que les ventes, tot i l'augment de visitants dels darrers anys a la fira sembla que la gent no s'anima a comprar massa. "No tant per la crisis com per haver-ho de carregar" (riu)
 
Venedora de productes a base de carbassa
 
Finalment el que es pot dir que va tenir més èxit van ser els tastets de carbassa. Crema, arros amb verdures i pastissos, aquests van ser les opcions que per el preu de 1 a 2€ es van poder probar a la fira.
 
En josep, el cuiner, preparant l'arros amb verdures
 
Així que amants de tot allò que és sa, ja saveu, podeu començar a incloure la carbassa als vostres àpats diaris ja que a més de ser molt saludable sembla ser que està més de moda que mai!
Us deixo amb un recull de fotos curioses de diferents tipus de carbasses:
 
 


miércoles, 11 de julio de 2012

BONES VACANCES!

Diuen que quan una etapa s'acaba és per donar pas a una altra de ben diferent, si us haig de dir la veritat jo ho crec així.
Arriben les vacances, i com en tots els àmbits kfemaketfinde també necessita un respir d'aire fresc, potser per renovar-se, potser per donar pas a noves idees...encara no ho sé.

Vull agrair a tot aquell que ha seguit el blog, aquell que ha entrat de tant en tant, el que s'ha buscat a les fotos o fins i tot aquell a qui l'he obligat jo mateixa a donar-hi un cop d'ull!;)
S'agraeix molt saber que algu llegeix i rep tot allò que vols transmetre.
Us convido a què vosaltres també descanseu una mica però que no us quedeu quiets, que feu coses, visiteu llocs i aprofiteu els "findes" com mai!

Si una cosa he après és que la província de Girona té molt per oferir i moltes vegades ni ens n'adonem! Per tant feu una mica de detectius i busqueu allò que més us interessi, sempre hi ha coses noves per descobrir!

Moltes gràcies una vegada més,
i us desitjo a tots molt bon estiu!


Eli

miércoles, 20 de junio de 2012

DIUMENGE DE PINTURA

SALT
Fa un diumenge assolellat, la gent està al carrer, els comerços estan oberts i les terrasses dels bars i cafeteries plenes. El cansament acumulat de la setmana sembla no passar factura a Salt on la gent surt a fer coses amb ganes i energia per aprofitar el bon temps, i perquè no? Anar a veure una exposició d'art!
Dels dies 1 al 30 de juny l'Ajuntament ha presentat dues fantastiques exposicions de pintura que es poden anar a veure gratuïtament a la Casa de Cultura.
Una és de Quico Estivill i s'anomena "Despintura", la segona feta per Elena Kudryashova rep el nom de "Sentiments".

La veritat és que s'ha de dir que la gent del lloc està molt contenta amb aquestes iniciatives i va valorar molt positivament que es facin aquest tipus de coses. La cultura moltes vegades és gratuïta, la llàstima és que no ho veiem, però caldria adonar-nos que no tot allò que es pot fer un cap de setmana costa diners i que hi ha activitats molt interessants esperant-nos a cada racó.

Us deixo amb unes imatges de les exposicions:





 


miércoles, 13 de junio de 2012

ON SÓN LES CIRERES?

FIRA DE LA CIRERA DE LLERS
Un cistell ple del producte protagonista
"I les cireres?" Aquesta és la pregunta que moltes de les persones es van fer el passat dissabte dia 10 de juny al visitar la 18a Fira de la cirera de Llers. No es pot dir que el producte no hi fos present però cal destacar que la fira d'aquest poble empordanès es va consolidar amb moltes altres propostes al marge del motiu principal.
La programació de l'esdeveniment va arrancar a les 8.30 del matí amb una marxa popular dels "Xiquets de Llers" i no va finalitzar fins ben entrat el vespre, tancant amb el concurs de cuina de la cirera de l'Empordà on els plats més originals a base de cireres tenien premi.
De parades de cireres només n'hi havia una i prou, per tant la gent que esperava una gran varietat ràpid va veure que la única possibilitat de comprar cireres era allà. Les dues opcions es presentaven en forma de caixa de 2,5kg a 12€ i de 6kg a 22€ (un preu un tant excessiu per molts dels visitants).
Dues de les venedores de la parada
Parada de cireres durant el matí
Sis productors locals van posar a la venda prop de cinc tones de cireres, totes destinades a aquesta única parada on l'objectiu principal era promocionar el producte local.
La idea era bona, però el resultat fou un tant decepcionant. No per la poca venda de cireres, sinó més aviat per l'ambient de la fira que va agafar un aire tan comercial que semblava que el producte estrella havia quedat eclipsat per altres interessos.
Faltaven activitats relacionades amb aquesta fruita i l'únic que hi tenia àmplia cabuda, el certàmen de cuina, es deixava per una hora tardana com les 7, cosa que no servia de gaire per la gent que venia a visitar la fira durant al matí, o que hi pretenia trobar més representació de la cirera.

Tot i així l'acollida que va tenir fou bona i la gent es va animar a passejar per l'ambient creat per les parades i activitats alternatives. Dues de les més destacades la trobada de puntaires i el campeonat d'escacs que es va organitzar durant tot el matí.

Trobada de puntaires
Campeonat d'escacs a la Fira









Sempre hi ha coses que criden l'atenció de manera exquisita i a la fira vam trobar alguns detalls d'allò més bonics que van ajudar una mica a portar la fira per el camí marcat sense oblidar les cireres. Arrecades de cireres, imans per la nevera... a vegades el simbolisme està present i un cop més s'ha demostrat que les coses més petites són a vegades les més significatives.
Arracades artesanals de Carmen Miranda
Imans de la Fira de la Cirera 2012










jueves, 7 de junio de 2012

TORNEN LES CATIFES DE FLORS

ENRAMADES 2012
Enramades 2012
Un dels dies en que Arbúcies llueix amb tota la seva esplendor és el diumenge de catifes. El poble esta decorat amb una ornamentació poc usual però feta amb moltes ganes i sobretot molt treball. Gent de diferents edats, nacionalitat, sexe, s'uneixen per oferir als visitants d'arreu aquesta festa on la imaginació i creativitat en són les protagonistes, i amb elles, per suposat, les flors del Montseny!

Un any més la gent d'Arbúcies ha demostrat que les ganes de mantenir la tradició hi són, i ho ha fet com cada any amb l'elaboració de les catifes de flors de les Enramades, que donen el tret de sortida a una època de l'any càlida i estiuenca.
Les Enramades és la festa més popular entre els arbuciencs i les arbucienques. També es molt coneguda arreu de la comarca, sobretot als pobles del voltant. Les primeres notícies sobre la festa daten del segle XVI, concretament el dia 21 de juny de 1589, diada de Corpus. Anys després es transllada el dia de les catifes al diumenge anterior de la diada i es substitueix la processó per una cercavila, cosa que acaba definitivament amb el sentit religiòs de la festa.

Preparació de les catifes

L’element més característic i conegut de la festa eren (i són) les catifes de flors tal i com les coneixem ara, és a dir, fetes amb pètals i dissenyades amb anterioritat pels responsables de cada carrer. Anteriorment, les catifes de flors no tenien dibuixos i es feien ofrenes florals que es llançaven al pas del Santíssim Sagrament.

La denominació d’enra­mada prové de l’orna­mentació amb brancatges i rames (vern, freixe, avellaner) posada al davant de les cases, cobrint d’un costat a l’altre el carrer amb un teixit de garlandes. Avui es continua enga­lanant els carrers amb garlandes de paper o plàstic. Per tal de poder dur a terme aquesta festa l'Ajuntament i dona una certa quantitat de diners a cada carrer perquè pugui decorar-lo a la seva manera. Es pot utilitzar tot tipus de flors, però algunes de més capritxoses costen més de trobar, com per exemple els clavells, que venen de Cadiz. Aquest any es pot diir que s'ha apostat al 100% per la iniciativa i l'únic que s'ha vist modificada ha sigut la programació.
En plena creació de la catifa
Un cop més hem sortit al carrer a preguntar a la gent sobre la festivitat, en Carles, vingut de Santa Coloma de Farners ens explica la seva visió: "Jo ja fa 5 anys que participo decorant el carrer dels comerços, crec que és una molt bona iniciativa. Sempre és voluntari i no es fa per els premis, tanta preparació té més aviat un caire simbòlic".
Carles al carrer dels comerços
Un altre dels entrevistats fou l'Àngel, un dels regidors, que explicà la dinàmica de participació: "Normalment la participació ve donada per diferents edats. Per un costat hi ha les dones grans, que dues setmanes avans ja començen a recollir les flors, els joves i els adults les solen posar i muntar les catifes. Cal dir que als petits els encanta! Hi ha una franja d'edat que s'escapa una mica de participar, són els de 16 a 20 anys".

Els més petits ilusionats amb la feina
Generalment les catifes de flors són de temàtica lliure però sempre hi ha una mena de "fil conductor", aquest any els gegants. Hem estat a diverses parades i la veritat és que es pot dir que la varietat hi ha estat més que present i hi ha hagut dissenys per donar i per vendre.

Una catifa dàllò "més educativa"
Missatges actuals dins el context actual
Catifa marroquina amb motius tradicionals

Una de les parades que més ha sorpres aquest any fou la d'uns "joves músics" que han intercalat les catifes de flors amb la presentació de ells mateixos transformats en estatues humanes per donar més gràcia i ambient a la parada.

Tocant instruments animadament
Catifa amb motius musicals i figura inclosa


Ens ha agradat!

  • El procés de muntatge de les catifes i tota la feinada que porta un projecte tan bonic.
  • La idea de mantenir la tradició i reunir-se per treballar en mantenir una costum així.

Coixí decorat per en Joan Illa Colomer
Gegants, el fil conductor de moltes catifes
Vista general de una de les catifes

jueves, 31 de mayo de 2012

HI HAVIA UNA VEGADA...

3a FIRA DEL CONTE DE MEDINYÀ

Cartell de la Fira del Conte
Hi havia una vegada un poble que volia portar als seus nens a un món màgic. Un món amb castells encantats, ogres, bruixes i princeses, personatges amb els quals de ben segur tots hem compartit infància i que gràcies a la Fira del Conte de Medinyà pretenen seguir formant part dels més petits.
Per tercer any consecutiu es celebra una nova edició de la Fira del Conte, un esdeveniment que té com a objectiu fer gaudir als nens i nenes del món de la ficció en un cap de setmana dedicat als contes.

La veritat és que sembla que per molt que les noves tecnologies s'imposin al paper els més petits segueixen preferint els contes de tota la vida i altres de nous que van apareixent. El dependent de la parada Llibreria 22 esta convencut que les històries que expliquen els contes tenen futur, i molt. "Crec que són coses que no et pot donar un i-PAD per exemple, el tacte del paper, els dibuixos desplegables... jo als meus fills els hi continuaré explicant contes".


En els llibres moltes vegades són importants els dibuixos. La Blanca Gonzáles, il·lustradora, té molt clar que "Les mans les tenim per alguna cosa, i que el que pugui fer un mateix té més valor que el que es pugui comprar".
 Sembla que la Fira del Conte tenia aquesta idea més que clara i moltes de les parades van optar per oferir als seus visitants tallers artesans de cuir, pintura, titelles o dibuixos. La resposta va ser molt bona tant per part dels pares com per els petits artistes.


Taller de manualitats amb cuir
Taller de titelles


Il·lustració en directe

Una de les parades amb més energia i ganes d'aprofitar un dia així va ser la parada de la Lola Martin, autora dels llibres de Margaritta Flop i la Rosaura, contacontes, que amb entusiasme, un vestuari realment original i moltes ganes van donar a coneixer "Pequeñas historias para gente sin edad", una recopilació de contes, poemes i històries per tots els públics.


Rosaura amb un dels vistants de la fira


En aquesta 3a edició de la Fira del Conte no podia faltar el màxim representant "de llibres" que com és evident fou la parada de les Biblioteques catalanes. Enguany a més de l'espai dotat amb tot tipus de llibres per nens, van incorporar un nou concurs que consistia en donar nom a les noves mascotes de la Biblioteca. Els nens van proposar molts noms i d'entre tots  triaran els guanyadors i ho publicaran a la web.


La llarga llista de "possibles" noms per les mascotes

El joc no pot faltar en la vida d'un nen, igual que no podia faltar en un esdeveniment d'aquest tipus. Una de les activitats que va atraure a grans i petits va ser l'apartat de "jocs d'avans" on molts dels actuals antepassats lúdics van pendre protagonisme tant per els pares que jugaven amb ells al pati, com per la nova generació que fascinats per la seva simplicitat, no van dubtar ni un moment en divertir-se de la manera més sana.

Pescant entrelles i peixos
Un dels jocs més populars de la fira
Jugant: pares i també fills