jueves, 27 de octubre de 2011

PETITS GRANS COMERÇOS!

UNA VISITA PER EL BARRI VELL


Carreró del Barri Vell de Girona
 Aquest finde un altre de les activitats proposades va ser la endinsar-se en les profunditats del Barri Vell de Girona, i allà puc assegurar que vaig descobrir verdaderes maravalles.
Però primer de tot, on està? El Barri Vell es situa a la part de la ciutat que es troba –o es trobava– delimitada per les muralles medievals i els baluards d'època moderna. És la Girona d'abans de 1895, anterior a l'enderroc de les muralles. Dins seu, hi ha els principals monuments de Girona i tot l'urbanisme primigeni i primitiu de la ciutat. Aquest barri fou objecte d'una profunda renovació a partir de 1982 per part de l'ajuntament, que n'emprengué una rehabilitació i recuperació, tot enfocant-lo vers el turisme. Després de gairebé dos decennis, el Barri Vell és el principal pol d'atracció turística de la ciutat, amb una gran part d'immobles rehabilitats i l'urbanisme recuperat, especialment el del call jueu.
Entre moltes de les coses que es poden trobar allà en destacaré quatre de molt diferents entre si, però totes amb una peculiaritat: l'espai. I es que a partir d'aquests exemples es preten demostrar que l'espai no sempre és un condicionant bàsic, i que amb poc es poden fer coses increibles.


Can Pop (Gallery and shop)

Mostra del tipus de obres de l'exposició

En primer lloc tenim una petita botiga i alhora galeria anomenada Can Pop. El seu propietari Pau Ribes va obrir fa un any, al 2010 i fent broma de la situació econòmica: "No hem notat la crisis, vam obrir fa un any i ja estàvem dins!".
Can Pop a més de ser una botiga on podem trobar samarretes, treballs fets a mà a partir de tècniques com la tinta china, el rotulador i l'spray..i altres articles, és també una galeria que proporciona un tipus d'art "diferent", ideal per qui li agradin els regals originals e informals. Segons Ribes, els compradors es situen entre els 20 i 65 anys i solen comprar diferents coses.

Actualment del 29 de setembre al 3 de novembre hi ha muntada l'exposició NORTEONE, de Josep Brugués, tatuador i grafiter de Girona. També s'ha tret un llibre de l'exposició molt original i recomanable.
Desitgem sort a aquest petit negoci i donem la enhorabona per una idea tan innovadora en un dels barris més antics de Girona.

Pau Ribes, propietari de Can Pop

Santa & Clara

Un client interessat en llibre de disseny

Una altre dels llocs amb més encant és la botiga Santa & Clara, una botiga fina d'exposició amb objectes de tots tipus i amb un disseny afrancesat vertaderament exquisit.
Els propietaris i dissenyadors, Manel i Yolanda, van saber com aprofitar un petit espai per obrir una botiga amb productes únics, amb una gran varietat però tot amb molt bon gust i disseny.
Un dels productes més curiosos que hi ha són uns quadres amb imatges de noies fets per unes noies de Banyoles, la colecció es diu "Males Nenes".
Degut al coneixement sobre els dissenyadors més importants actualment podem trobar molts llibres de disseny, com per exemple de la Rebecca Dautremer.

Un altre detall que agrada molt i que ofereixen a la botiga són les joies i la bijuteria de la marca "Satellite" de la qual tenen arracades, collarets i penjolls d'estil barroc. 


Arrecades de la marca "Satellite"

 
Llibres de disseny i coleccions variades























Vista general de la botiga
 El te dels ciutadans

Una de les més petites botigues del Barri Vell és la botiga de te: El te dels ciutadans, que no ocupa més d'uns 20m quadrats. Tot i ser tan menuda és increible la varietat de te diferents que ofereix en quant a gustos, tipus..etc. També se'n destaca molt positivament la qualitat del producte.
És un negoci familiar que porta actiu 10 anys, i per experiència pròpia asseguren que el consum de te com a producte puja cada cop més i més.
Això es degut a que està de moda combinar salut i plaer i són dos coses que aquest tipus de producte ens pot oferir.

Elena Roig, propietària d'aquest petit local de Girona i posseidora a més a més d'un a Barcelona assegura que "El te s'ha posat molt de moda a Espanya, cada cop més".
La clientela més habitual de la botiga són la gent de Girona, i el producte que més èxit té és el te negre, també anomenat "Xai".

Diferents tipus de te a la botiga

Soldats de Plom 2011

 Aquest cap de setmana, com a novetat avans de les fires de Sant Narcís el Baluard de Girona amb l'ajuda de diferents entitats gironines van organitzar la XXXI Mostra de figures històriques que inclou el XI concurs de formacions i el XVI concurs internacional.

Interessats mirant els soldats exposats

L'exposició de soldats de plom estava formada per dues parts, per un costat figuretes de les formacions Nacionals, en són un exemple les exposicions de Narcís Ambros i Puig, i una altra part d'Internacionals on hi havia una part més de ficció que tenia figures més fantástiques.

Gent de totes les edats va anar a veure aquest esdeveniment. Els coleccionistes més aficionats van disfrutar enguany de les instal·lacions que oferia la mostra on es podia veure i estudiar al detall el treball sobre les figures dels més professionals.

Es va dur a terme en una sala molt curiosa, com totes les comentades bastant limitada d'espai, però no per això de menys qualitat ja que només obre les portes tres cops a l'any per esdeveniments importants com el Temps de Flors, la Via Crucis i finalment l'Exposició de soldats de plom.
Un altre motiu per el qual es coneguda és perquè s'hi va gravar una de les escenes de la famosa pel·licula "El perfume".



Pantalla on es veu el treball de les peçes


Exposició fantàstica de figures




















ENS HA AGRADAT!
  • El bon aprofitament que es pot arribar a fer a partir d'un espai tan petit.
  • La varietat de productes, decoració...en cada botiga d'aquestes hi ha tot un món!


martes, 25 de octubre de 2011

EL POBLE MÉS PETIT DE LA PROVÍNCIA GIRONINA

CASTELLFOLLIT DE LA ROCA


Visió de Castellfollit de la Roca

Amb només 68ha de superfície aquest cap de setmana tinc el plaer de donar a conèixer els encants del poble més petit de la provícia gironina, Castellfollit de la Roca.
El seu terme municipal, poblat per uns 1000 habitants aprox., està situat entremig dels rius Fluvià i Toronell, en mig dels cuals s'aixeca una espectacular pared basàltica que caracteritza el poble. El perfil de l'esglèsia i les cases penjades sobre la cinglera s'han convertit en una de les imatges més fotografiades i premiades de Catalunya. Aquest acantilat és el mateix temps un magnífic mirador natural. A més de la part més natural, també destaca el casc antinc del poble, d'origen medieval, construït per plaçes i carrers estrets fets a partir de pedra volcànica. A l'extrem de la cinglera trobem l'esglèsia de Sant Salvador, important per ser de les més antigues de la zona, cremada durant la Guerra Civil i reconstruïda posteriorment per el mateix poble.

Curiositats:
  1. Castellfollit de la Roca va ser uns dels primers on es va instal·lar el telèfon.
  2. El pintor Josep Berga i Boix va començar la seva trajectòria artística en aquest poble.
  3. És l'únic poble de l'Estat amb una pedrera de basalt en actiu.

A  més a més de tot això vull fer èmfasis en tres dels negocis més curiosos i amb més tirada del poble, els quals han sigut responsables en gran part de la seva fama.
Entrada del museu de l'Embotit Sala

En primer lloc hi ha el Museu de l'Embotit "Sala", obert en commemoració del seu 150 aniversari, pròpi de la zona de la Garrotxa. Una de les primeres empreses justament amb el tèxtil la qual encara anys després perdura com a museu i botiga de productes naturals entre els que podem trobar embutit de molts tipus, formatges naturals (importats per un artesà) i ratafia d'Olot.
El museu i l'empresa es familiar i el primer està inspirat en el llegat del que ha estat l'història i evolució de la conserva càrnia. Alhora es considera un element més de la comarca muntanyenca de la Garrotxa per oferir hospitalitat i benvinguda als visitants.
Al museu hi ha tot tipus d'eines utilitzades durant aquests anys per a l'elaboració de la carn, velles màquines i antigues fotografies de l'empresa, així com uns diorames que representen l'antic procés.

 
Sostre del museu de l'Embotit

Un altre dels negocis més destacables i populars de la zona són les galetes de Ca l'Enric, una botiga que a més de panaderia ofereix tot tipus de pastes, postres i galetes d'aquesta marca. La varietat és molt gran i ens permet trobar-ne de fetes amb fruits secs, canyella, xocolata i ammetllades.
La seva propietària, Ursula ens revela que porten més de 80 anys en aquest negoci familiar i que de moment les ventes són satisfactòries. Els productes estrella són els carquinyolis i els que estàn elaborats amb pasta de full.


Carquinyolis de Cal Enric


Galetes de pasta de full

Per acabar el tercer lloc destacat de Castellfollit de la Roca és per suposat la panaderia i botiga de magdalenes de la coneguda marca Cal Tuset, que distribueix magdalenes i té diversos establiments arreu de la Catalunya.
Actualment en té 5, de les quals la primera en obrir va ser la de Castellfollit de la Roca. Els productes són variats i el gènere va variant i cada cop hi ha més innovacions.
Un factor interessant és el logo de l'empresa, la tendresa i delicadesa ve transmesa per la imatge d'un bebè, que en realitat és la filla dels propietaris.


Logo de Cal Tuset



Magdalenes de diferents gustos


ENS HA AGRADAT!

  • La situació del poble, que permet unes fantàstiques vistes de la zona i un paisatge meravellós.
  • La bona gestió i eficàcia de l'Ajuntament, sobretot destacant una pàgina web molt completa.
Trobada amb l'alcalde Moises Coromina

Campanar del poble

Construcció del mirador



miércoles, 19 de octubre de 2011

QUAN EL PASSAT I EL FUTUR ES FUSIONEN

SANT LLUC 2011

Cartell de la fira de Sant Lluc

Una de les festes més apreciades i alhora dignes de visitar és la celebració de Sant Lluc a Olot, que enguany es van celebrar el passat 15, 16 i 18 d'Octubre.
Com tots els anys molts dels visitants que venen a visitar-ho i els mateixos lectors del blog es pregunten: Perquè el dia 18 també? La resposta és senzilla, i aquesta vegada ens ve donada de la mà d'un Olotí, Pere Camps:

"Olot durant molt de temps havia estat una escola paisatgística, i ja des de fa molts anys, potser temps de Franco i tot els pintors més joves van voler qüestionar una de les preguntes més populars d'aquella època: Perquè només la gent rica té quadres? Encesos per la flama d'una idea van voler posar fi a aquella situació i van pretendre que tan rics com pobres puguessin comprar quadres per mitjà d'un Mercat d'Art, que és precisament aquest que a l'actualitat encara perdura i es celebra el dia 18"

I és ben curios el fet, ja que recopilant les opinions de la gent es pot afirmar que un 100% està d'acord en que el Mercat d'Art ha de caure toqui el dia que toqui d'acord amb l'aniversari del primer el 18 d'Octubre, i afirmen que "A qui li agradi l'art, vindrà igualment".
Un altre cas curios és l'enquesta que es va passar a la gent respecte si compraven algun quadre al mercat de l'Art i el 96% va afirmar que sí. Un bonic exemple per tant d'un cas on la tradició guanya amb diferència a l'aspecte més comercial.

Pere Camps, olotí de la zona

Durant el cap de setmana de la celebració la gent va poder disfrutar d'un programa cultural a l'abast de tothom, començant per el Museu Comarcal que en honor a la festa va obrir 4 exposicions diferents i va permetre entrar gratuïtament a tots els visitants durant els dos dies. La coordinadora del museu va donar una explicació molt clara a aquesta promoció: "Falta cultura en general, volem que la gent disruti de les exposicions i que hi hagi una promoció de les obres".

La suissa catalana, Josep Ma Dou i Camps

Una de les exposicions més vistes i que van atraure més l'atenció de la gent va ser la d'Art Contemporani. L'altre va ser per suposat la "Gimcana Artística" que combinava tot tipus d'estils i en la que tothom podia participar, en el cas de fer-ho en tots els tallers el regal era un tiquet de degustació vàlid per: "La tapa de la Fira".

Parella admirant un quadre del qual coneixen els retratats

Mercat de coleccionisme i andròmines

Un altre element destacat va ser per suposat la fira, que a més de comptar de les parades de productes naturals de la zona va presentar el Mercat de coleccionisme i andròmines on els venedors venien objectes d'època, feien intercanvi i comerciaven amb diferents productes.
Els més veterans donar la seva opinió sobre la situació actual de la fira:
"Aquest any destaquem positivament que tot estigui al mateix lloc, una mica més cèntric en general. Negativament per suposat la crisis, es nota que els coleccionistes venen igual però gasten menys"
Com a curiositat van qualificar com a objectes més venuts els cotxes i els còmics, concretament els més antics escrits en llengua castellana.




Robolot, panorama del pavelló

Un altre esdeveniment curiós però molt popular és l'annual Robolot, una exposició de robots de la jornada d'intercanvi.
Dins d'aquesta una de les activitats que recull més participants a nivell nacional e internacional és el concurs de Mini-Sumo robòtic, una competició on els robots lluiten entre ells a mans dels seus propietaris que aspiren a guanyar els fantastics premis en efectiu que otorga l'organització, a més de la possibilitat de ser vistos per empreses destacades d'informàtica que també assisteixen cada any.


El cap de l'organització, Toni Moreno, va afirmar que la jornada havia estat molt satisfactòria i que la participació superava els 150 centres (entre els quals a part de Catalunya n'hi havia de Malaga, Madrid, Sevilla..etc.)
Els visitants també van mostrar el seu entusiasme respecte aquesta activitat, Càndido García, professor de Tecnologia va afirmar:

"No és el primer cop que vinc a aquesta trobada, i crec personalment que així és com s'hauria d'ensenyar tecnologia a les escoles."
 

Xavier Puigmal i Josep Ramon Ayats, guanyadors de l'any passat

Càndido García, professor de 2n ESO. Tecnologia

Finalment, com a punt culminant de la festa de Sant Lluc cal destacar els tastets del conegut cuiner Pep Noguer que va donar una sèrie de classes magistrals a tots els visitants en quant a "Cuina Volcànica".
 I com deien alguns oients: "En dos paraules és capaç de donar el concepte de com i amb què combinar el formatge"

Pep Noguer, presentant la cuina volcànica
 
Disfrutant del tastet de formatge i ví

ENS HA AGRADAT!
  • La poc habitual fusió del que és més modern amb el més tradicional
  • La concentració de totes les activitats en un mateix lloc

Preparant-se per participar al concurs

Exposició d'Art Contemporani

Toni Moreno, director de l'organització
 

martes, 18 de octubre de 2011

ARBÚCIES ES VESTEIX DE TARDOR

Fira de la Tardor

Parada de venta de castanyes

Un any més Arbúcies dona pas a una de les seves fires més tradicionals: La Fira de la Tardor, la qual preten acostar a la gent les tradicions i activitats més típiques i adequades per aquesta època de l'any.
És va dur a terme durants els dies 15 i 16 d'Octubre, i en dos dies la Fira es pot dir que es va vendre per si sola gràcies a l'ampli ventall d'activitats que va oferir.
Durant tot el cap de setmana els diferents venedors van mostrar els seus millors productes i comerços als visitants de la fira, la majoria d'aquests fets artesanalment. Entre els més venuts tenim la mel natural, el pa de pagès, pomes de la zona, embutit i finalment els formatges.

També cal destacar els dos productes més típics de la tardor, les castanyes i els bolets, encara que d'aquests n'hi va haver ben pocs enguany. Tot i així en van tenir prous i més que suficients per celebrar la castanyada i el 19è Concurs de boletaires, seguit de vàries exposicions on els experts en el tema presentaven i ensenyaven els diferents tipus de bolets que es poden trobar i les seves propietats.

Pa artesanal que oferien les parades

L'associació de comerç, que agrupa 63 establiments del poble, va jugar un paper important ja que està molt vinculada al poble i a les seves activitats i festes més popular en les quals participa activament.
I els qui van agafar molt de protagonisme aquest any van ser els artesans, degut a la constant interacció amb el públic, ja que no només posaven a la venda els seus productes, sino que també presentaven davant d'un públic molt curios e interessat la seva difícil feina. Vidriers, ceramistes, ferres i fins i tot cistellers! Com el Sr. Josep Vilà, que molt amablement mostrava als visitants la seva dificil tasca i alhora apreciat "hobby" de fer cistells.

Josep Vilà mostran les eines de treball

Els nens van participar amb moltes ganes a les activitats proposades, com anar a fer un passeig en poni, fer de Chef per una tarda i muntant collages amb diferents elements de la natura com fulles, sorra, pedra i castanyes..., estaven fets tot uns artistes!

Dibuixos fets per els nens i nenes de la fira


Una petita genet disposada a muntar un poni


Finalment cal dir que hi va haver lloc per tothom, incluït per les bandes que van venir per donar una mica d'ambient i animar la festa, com per exemple "Xarop de Canya" que van oferir durant tota la tarda de dissabte festa, música, teatre i molta diversió!


"Xarop de canya" animant l'ambient de la fira

ENS HA AGRADAT!
  • La varietat d'activitats infantils que hi havia.
  • El bon tracte i la simpàtia de la gent que organitzaven la fira.

A punt per donar un vol en poni

Anem a fer crepes!

Ceramista treballant en directe

viernes, 14 de octubre de 2011

TRES EN UN! 16a Exposició internacional d'aus


Un ex. de les fantàstiques espècies de l'exposició

EXPOSICIÓ INTERNACIONAL D'AUS

Un altre dels fantàstics esdeveniments fou la 16a exposició internacional d'Aus de Camallera, a l'Alt Empordà. Organitzada per "Giroca: els amics de les aus", la sala Polivalent de Camallera va acollir durant dos dies tot tipus d'aus de diferents raçes i mides per la seva exposició, compra, venda e intercambi.

L'exposició internacional d'aus és un esdeveniment molt popular entre la seva gent que es celebra annualment a Camallera entre la última setmana de setembre i la primera d'octubre, aquest any concretament el 8 i el 9 d'Octubre.

En aquesta ocasió l'entrada general al pavelló valia 4€, amb descomptes aplicables a la gent gran i entrada lliure als menors de 5 anys, a canvi es donava la possibiltat de disfrutar d'entrada il·limitada els dos dies de l'exposició.

Vista general de l'exposició

El propòsit principal d'aquesta és l'exposició, venta, compra i fins i tot intercambi de diferents aus, tot i deixant de banda els interessos comercials, l'esdeveniment va tenir molt d'èxit en diferents edats.
El pavelló estava bastant ple i el públic era variat, hi havia des de families, a parelles, interessats en el gènere i gent que venia a veure l'exposició. També nens, per als quals hi havia una activitat molt popular: El IV Concurs Infantil de dibuixos.

El contacte entre aus i els més petits de la casa
 

La varietat de públic de l'exposició

Les opinions del públic van ser positives en general, i els visitants van gaudir d'aquesta peculiar exposició, tot i que alguns veterans ja més experts en el tema degut a molts anys de visita van donar la seva personal opinió sobre el tema:

Dos veterans opinant sobre l'exposició
"Aquest any ha estat una edició molt bona, hi havia una quantitat considerable de gent i l'exposició donava molt de si, encara que ctualment ja no es compra tant com avans. Estem en època de crisis i els preus elevats piquen molt a la gent. Si per ex. tenim una parella d'aus, mascle i femella, el seu preu pot oscil·lar entre els 18€ i els 100€, i en el cas del darrer només pagarà una persona que estigui molt interessada en aquella determinada parella o espècie."


 
ENS HA AGRADAT!
  • La facilitat de trobar aparcament.
  • Les bones indicacions.
  • La gent del pavelló era molt simpàtica i estava tot molt net i ben organitzat

Parella d'aus posades en venta i exposició

"Què hi faig aquí?"