martes, 25 de octubre de 2011

EL POBLE MÉS PETIT DE LA PROVÍNCIA GIRONINA

CASTELLFOLLIT DE LA ROCA


Visió de Castellfollit de la Roca

Amb només 68ha de superfície aquest cap de setmana tinc el plaer de donar a conèixer els encants del poble més petit de la provícia gironina, Castellfollit de la Roca.
El seu terme municipal, poblat per uns 1000 habitants aprox., està situat entremig dels rius Fluvià i Toronell, en mig dels cuals s'aixeca una espectacular pared basàltica que caracteritza el poble. El perfil de l'esglèsia i les cases penjades sobre la cinglera s'han convertit en una de les imatges més fotografiades i premiades de Catalunya. Aquest acantilat és el mateix temps un magnífic mirador natural. A més de la part més natural, també destaca el casc antinc del poble, d'origen medieval, construït per plaçes i carrers estrets fets a partir de pedra volcànica. A l'extrem de la cinglera trobem l'esglèsia de Sant Salvador, important per ser de les més antigues de la zona, cremada durant la Guerra Civil i reconstruïda posteriorment per el mateix poble.

Curiositats:
  1. Castellfollit de la Roca va ser uns dels primers on es va instal·lar el telèfon.
  2. El pintor Josep Berga i Boix va començar la seva trajectòria artística en aquest poble.
  3. És l'únic poble de l'Estat amb una pedrera de basalt en actiu.

A  més a més de tot això vull fer èmfasis en tres dels negocis més curiosos i amb més tirada del poble, els quals han sigut responsables en gran part de la seva fama.
Entrada del museu de l'Embotit Sala

En primer lloc hi ha el Museu de l'Embotit "Sala", obert en commemoració del seu 150 aniversari, pròpi de la zona de la Garrotxa. Una de les primeres empreses justament amb el tèxtil la qual encara anys després perdura com a museu i botiga de productes naturals entre els que podem trobar embutit de molts tipus, formatges naturals (importats per un artesà) i ratafia d'Olot.
El museu i l'empresa es familiar i el primer està inspirat en el llegat del que ha estat l'història i evolució de la conserva càrnia. Alhora es considera un element més de la comarca muntanyenca de la Garrotxa per oferir hospitalitat i benvinguda als visitants.
Al museu hi ha tot tipus d'eines utilitzades durant aquests anys per a l'elaboració de la carn, velles màquines i antigues fotografies de l'empresa, així com uns diorames que representen l'antic procés.

 
Sostre del museu de l'Embotit

Un altre dels negocis més destacables i populars de la zona són les galetes de Ca l'Enric, una botiga que a més de panaderia ofereix tot tipus de pastes, postres i galetes d'aquesta marca. La varietat és molt gran i ens permet trobar-ne de fetes amb fruits secs, canyella, xocolata i ammetllades.
La seva propietària, Ursula ens revela que porten més de 80 anys en aquest negoci familiar i que de moment les ventes són satisfactòries. Els productes estrella són els carquinyolis i els que estàn elaborats amb pasta de full.


Carquinyolis de Cal Enric


Galetes de pasta de full

Per acabar el tercer lloc destacat de Castellfollit de la Roca és per suposat la panaderia i botiga de magdalenes de la coneguda marca Cal Tuset, que distribueix magdalenes i té diversos establiments arreu de la Catalunya.
Actualment en té 5, de les quals la primera en obrir va ser la de Castellfollit de la Roca. Els productes són variats i el gènere va variant i cada cop hi ha més innovacions.
Un factor interessant és el logo de l'empresa, la tendresa i delicadesa ve transmesa per la imatge d'un bebè, que en realitat és la filla dels propietaris.


Logo de Cal Tuset



Magdalenes de diferents gustos


ENS HA AGRADAT!

  • La situació del poble, que permet unes fantàstiques vistes de la zona i un paisatge meravellós.
  • La bona gestió i eficàcia de l'Ajuntament, sobretot destacant una pàgina web molt completa.
Trobada amb l'alcalde Moises Coromina

Campanar del poble

Construcció del mirador



No hay comentarios:

Publicar un comentario