jueves, 17 de noviembre de 2011

XI FIRA MEDIEVAL

LLORET DE MAR
Bandera en un dels carrers de la Fira Medieval
Un any més, com és ja tradició, Lloret celebra per onzena vegada la seva coneguda Fira Medieval on la ciutat fa un gir de 360º per tornar a l'edad feudal i transformar els seus carrers, plaçes...i fins i tot la seva gent!
Es va celebrar el passat cap de setmana del 12 i 13 de Novembre i tot i la inestabilitat meteorològica d'aquells dies es va poder celebrar sense cap incidencia ni imprevist. Una de les coses que sorprenen cada any i enguany va destacar a la Fira Medieval va ser la decoració, comentada i valorada per molts dels visitants. "Per una fira de tipu així es valora més que hi hagi un lloc bonic i agradable per passejar, ambientat en motiu d'aquesta que no pas una varietat molt gran d'activitats" comentava la gent.
Hi havia una gran varietat de parades i moltes d'elles a més de vendre el seu producte feien una demostració en directe de la seva feina com per exemple les de ceràmica, vidre, forja, cistells o pa. Aquesta última va causar gran impresió entre el públic i va tenir un èxit molt productiu que per suposat va afavorir les seves vendes.
Propietaris de la parada de pa artesà
Hem agafat tres parades d'exemple on es feien coses molt diferents però que tenien un objectiu en comú, contribuir productivament a la fira e intentar obtenir una mica de benefici aprofitant aquesta oportunitat.
1) La primera parada a destacar és la cistells d'en Jaume de Can Piu de Bruñila, el qual porta molts anys dedicant-se al negoci, explica com a curiositat que els instruments que fa servir són de Santa Coloma i absolutament cadascun d'ells són de la seva familia que han anat passant de generació en generació i ara deuen tenir aproximadament més de 100 anys.
Jaume de Can Piu de Bruñila a la seva parada
2) La segona novetat ens la porta Daniel, un alemany vingut des d'Andalusia i que explica una mica la situació actual per la gent que ve de tan lluny només per venir a la fira. "Aquest any m'he vist afectat per el problema econòmic que afecta arreu, l'ajuntament ja no dona tantes ajudes i no cobreix els gastos de la gent que com jo venim de lluny i això no ens surt gaire rentable, la crisis no ajuda gens!"
En Daniel es dedica a la fusta, i ho fa amb una màquina molt antiga que es va comprar als 10 anys i que l'ha acompanyat fins ara en el seu negoci.

Daniel i la seva parada de fusta
3) Angel Masnou, un hilarienc que porta 7 anys dedicant-se a la fusta i que com cada any ve per fer la seva petita aportació a la Fira Medieval. Ell calculant els tres darrers anys assegura que hi ha hagut una perdua econòmica bastant notable (gairebé arribant a uns 3000€, contant que l'any passat la pèrdua va ser d'uns 600€ i comparada amb fa dos anys 1000€) però malgrat això la seva opinió és clara: "Jo no hi crec massa en això de la crisis, crec que gran part és aquesta por psicològica i que el problema és que a la televisió ens espanten més i més".
Àngel Masnou, venedor de Sant Hilari Sacalm
Una de les propostes d'aquest any que va interessar molt als visitants va ser una exposició de Màquines de tortura d'aquella època. Els visitants es van veure atrets per els diferents artilugis exposats i van gaudir de la possibilitat de informar-se una mica sobre cada i submergir-se en la història.
Visitants interessats en una màquina de tortura
També hi va haver temps per reposar i fer un mos gràcies a les variades i nombroses parades de menjar que oferia la fira. Uns visitants del poble veí, Blanes que asseguren venir cada any van disfrutar de un bon àpat i van dir: "El més important és que hi hagi un bon lloc per passejar i menjar".
Parades de menjar oferint deliciosos plats casolans

Visitants de Blanes contents després d'un bon àpat

A part de tot això la fira oferia activitats relacionades amb el tema medieval com passejos en poni, balls tradicionals o la possibilita de que els propis artesans de les parades fessin un taller relacionat amb la seva especialitat. En aquesta última activitat molts nens es van animar a fer d'artesans per un dia.
Visitants "moders" aprenent els "antics" oficis


Ens ha agradat!
  • Les presentacions de les parades molt ben decorades
  • L'integració del públic immigrant a una fira tan tradicional
La fantastica decoració de les parades  

El toc musical de la fira

No hay comentarios:

Publicar un comentario